یك وكیل دادگستری:
زندان در اصلاح مجرم تأثیر چندانی نخواهد داشت، مستثنیات عفو باید به حداقل برسد
ثبت آسان: یك وكیل دادگستری اظهار داشت: مستثنیات عفو باید به حداقل برسد و تمامی مجرمین به استثناء مجرمینی كه بعنوان مجرمین خطرناك شناخته شده اند، بتوانند از این عفو استفاده كنند.
سید محمدصادق آل محمد در گفت و گو با ایسنا، با مثبت ارزیابی كردن عفو گسترده اخیر زندانیان كشور اظهار نمود: همانطور كه مجازات ها سبب ایجاد امنیت در جامعه می شود، ارعاب، ترس و اصلاح هم از عوامل بازدارنده مجرمین بوده و امكان دارد در تقلیل جرایم مؤثر باشند، بدین سبب عفو و بخشودگی باز می تواند تأثیر بسیار مطلوب داشته و از لحاظ روانی از عواملی باشد كه از بروز جرایم جلوگیری نماید.
وی با اشاره به اینكه علاوه بر تدابیری كه قانونگذار برای متوقف ساختن مجازات ها به صورت مشروط و بوسیله تعلیق مجازات و آزادی مشروط پیش بینی كرده، اظهار داشت: بوسیله عفو عمومی و خصوصی هم گاهی می توان مجرمین را تحت شرایطی مورد عفو قرار داد و از مجازات معاف نمود. گاه بنا بر ملاحظات سیاست جزایی مصلحت جامعه در این است كه محكومیت جزایی منتفی و یا تقلیل یابد.
این وكیل دادگستری اضافه كرد: در قانون مجازات اسلامی ایران باز در باب سقوط مجازات سوژه عفو مورد تصویب قرار گرفته است. طبق ماده ۹۶ قانون مذكور عفو یا تخفیف مجازات محكومان در حدود موازین اسلامی سپس پیشنهاد رئیس قوه قضائیه با مقام معظم رهبری می باشد. البته عفوی كه در این ماده ذكر شده عفو خصوصی است كه مطابق بند ۱۱ اصل ۱۱۰ قانون اساسی برقرار شده است.
آل محمد اشاره كرد: بنظر می رسد عفوی كه به مناسبت چهل سالگی انقلاب اسلامی داده شد تأثیر مطلوبی خواهد داشت برای اینكه ادامه مجازات زندان برای زندانی امكان دارد هم سبب ناراحتی های روانی و جسمی برای خودش باشد و هم امكان دارد روی خانواده وی و افكار عمومی تأثیر بسیار بگذارد.
وی با اشاره به اینكه به هر شكل كه بتوان از جمعیت زندان های كشور كاهش داد و تعداد زندانیان را تقلیل داد مفید و مطلوب است، اشاره كرد: زندان محیط بسیار نامناسبی است و متأسفانه نه تنها مجازات مؤثری نبوده بلكه گاهی سبب بدآموزی و انحرافات می شود و در اصلاح مجرم تأثیر چندانی نخواهد داشت.
این وكیل دادگستری اشاره كرد: طول مدت زندان یك زندانی نه تنها در روحیه و رفتار او تأثیر منفی خواهد داشت، بلكه خانواده او را باز با مشكلات مالی و روانی مواجه می نماید. به نظر عفو و بخشودگی اعطایی اخیر بسیار مطلوب و مثبت باید ارزیابی شود به خصوص كه با در نظر گرفتن حقوق زیان دیدگان از جرم و رعایت مصلحت جامعه و تقلیل جمعیت زندان ها و مراعات حال احوال خانواده زندانیان تصویب شده است.
آل محمد با اشاره به اینكه از لحاظ اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی اعطای عفو گاهی ضروری به نظر می آید، توضیح داد: ادامه اعمال مجازات نسبت به محكومٌ مقابل امكان دارد به مصلحت او و حتی جامعه نباشد، به علاوه هرگاه متهم رفتار خوب و مناسبی در دوره تحمل مجازات و عفو داشته باشد عفو پاداش حسن رفتار او خواهد بود و تأثیر نیكویی بر او خواهد داشت.
وی اظهار داشت: در مورد پدیده و نهاد عفو بین حقوقدانان و جامعه شناسان و حتی روانشناسان اختلاف وجود داشته و عفو خصوصی و عمومی مخالفان و موافقانی دارد. مخالفان معتقدند عفو موجب می شود كه قطعیت و حتمیت مجازات تخفیف پیدا كرده و تأثیر مجازات بر مجرمین و افراد جامعه چندان مؤثر نباشد. همین طور مخالفین معتقدند كه با عفو احكام دادگاه ها بی اعتبار می شوند و از سویی امكان دارد موجب تشویق مجرمان شده و مجرمان تصور كنند كه اگر مقرر است پس از مدتی مورد عفو قرار گیرند و بقیه مجازات آنها بخشیده شود، تجری پیدا كنند و تشویق به ارتكاب جرم شوند.
این وكیل دادگستری اشاره كرد: برعكس مخالفان عفو، موافقان استدلال های مخصوص به خودرا دارند كه می گویند برای جبران اشتباهات قضائی و اینكه امكان دارد مجازات سنگین بوده این امر با عفو تعدیل پیدا كند و با عنایت به اینكه مدت تحمل كیفر هم امكان دارد در روحیه مجرم و اصلاح او مؤثر باشد، بدین سبب از عفو دفاع می كنند.
آل محمد اشاره كرد: بطور كلی باید گفت عفو مجرمان سپس رعایت شرایط حقوقی در مقرره و مصوبه عفو منظور شده و بسیار عمل نیكو و مفیدی است و جا دارد در این برهه كه چنین عفوی داده شده از مقام رهبری و مقامات قضائی سپاس گذاری و تشكر كرد.
وی اظهار نمود: عفو برمبنای مصلحت جامعه و سیاست كیفری خاصی تصویب می شود و بالقطع مقامات قضائی كه پیشنهاد دهنده این عفو بودند این موارد را در نظر گرفته اند، بدین سبب مستثنیات عفو باید به حداقل برسد و تمامی مجرمین به استثنا مجرمینی كه بعنوان مجرمین خطرناك شناخته شده اند، بتوانند از این عفو استفاده كنند.
این وكیل دادگستری درانتها اظهار داشت: تا آنجایی كه بشود باید مستثنیات عفو را كه یك نوع رأفت و مساعدت قضائی و حقوقی با مجرم است به حداقل رساند و با عنایت به شرایط هر مجرم و رعایت حقوق زیان دیده اهتمام شود كه تمام جرایم مشمول عفو دانسته شوند.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد مطلب ثبت آسان