گوشت پاکستانی قیمت را پایین نیاورد!
به گزارش ثبت آسان، دبیر انجمن تامین کنندگان و توزیع کنندگان گوشت کشور ضمن اشاره به رشد تا 3.5 برابری هزینه های تولید گوشت قرمز اظهار داشت: با دلار 190 هزار تومانی مرکز مبادله نمی توان انتظار داشت واردات موجب کاهش قیمت گوشت شود؛ پنج برابر شدن واردات از پاکستان هم به معنای پنج برابر شدن کل واردات نیست و اثر چندانی در پایین آوردن قیمت گوشت ایجاد نکرد.
به گزارش ثبت آسان به نقل از خبر آنلاین، بازار گوشت قرمز در ماه های اخیر با تغییرات پی درپی در سیاست واردات مواجه بوده است؛ از تأکید بر کاهش واردات برای پشتیبانی از دامداران داخلی تا تسهیل ثبت سفارش گوشت گرم و منجمد برای جبران کسری عرضه و با این وجود، آزادتر شدن مسیر ثبت سفارش در شرایطی انجام شده که حذف ارز یارانه ای و افزایش قیمت ارز، هزینه واردات را بشدت بالا برده و عملاً کارکرد آنرا از ابزاری برای کاهش قیمت، به راهکاری برای ممانعت از کمبود و مهار جهش بیشتر نرخها تغییر داده است.
ایسنا در خبری نوشت: در چنین شرایطی، این پرسش مطرح است که افزایش واردات از مبادی جدیدی مانند پاکستان تا چه اندازه می تواند بازار را متعادل کند و آیا واردات با ارز گران، اساسا ظرفیتی برای کاهش قیمت گوشت در بازار مصرف دارد؟ احمد شاد - دبیر انجمن تأمین کنندگان و توزیع کنندگان گوشت کشور - در گفت و گو با ایسنا به این پرسش ها پاسخ داده و وضعیت تولید داخلی، نیاز وارداتی و هزینه های زنجیره تأمین گوشت را تشریح کرده است که در ادامه می خوانیم.
احمد شاد در رابطه با شرایط بازار گوشت قرمز اظهار داشت: ظرف یک سال گذشته، هزینه های تولید گوشت در داخل کشور بطور متوسط حدود ۳.۵ برابر شده است. از طرف دیگر، بعد از حذف ارز ترجیحی، واردات گوشت هم با ارز یارانه ای صورت نمی گیرد و افزایش قیمت ارز بر قیمت تمام شده آن اثر گذاشته است. نرخ دلار در مرکز مبادله که در دیماه سال قبل حدود ۱۱۰ تا ۱۲۰ هزار تومان بود، حالا از ۱۷۰ هزار تومان عبور کرده است. ازاین رو افزایش واردات، به تنهایی نمی تواند به معنای ارزان شدن گوشت باشد.
شاد با اعلان اینکه مساله بازار فقط میزان عرضه نیست، اظهار داشت: قیمت گوشت گوسفندی و گوساله نسبت به سال قبل حدود ۱۳۰ تا ۱۶۰ درصد بالا رفته است. هرچند بازار در ماه های اخیر تا حدودی به ثبات رسیده، کاهش قدرت خرید سبب شده بخش قابل توجهی از مردم توان خرید گوشت با قیمت های فعلی را نداشته باشند.
رشد واردات از پاکستان به معنای افزایش کل واردات نیست
دبیر انجمن تأمین کنندگان و توزیع کنندگان گوشت کشور در رابطه با خبر افزایش پنج برابری واردات گوشت از پاکستان توضیح داد: این رقم به معنای پنج برابر شدن کل واردات گوشت کشور نیست. قسمتی از افزایش سهم پاکستان به تغییر مسیرهای تأمین مربوط می شود و لزوما قیمت گوشت را در بازار کاهش نخواهد داد. قیمت ارز، صرف نظر از این که گوشت از پاکستان، برزیل یا کشور دیگری تامین گردد، در قیمت تمام شده واردات نقش دارد. هدف از واردات در شرایط فعلی تأمین کالا، ممانعت از کمبود و مهار جهش قیمت است.
شاد، مصرف سرانه گوشت را حدود ۴۵۰ تا ۵۰۰ گرم در ماه اعلام نمود و اظهار داشت: برآورد انجمن این است که برای جبران کسری عرضه و حفظ تعادل بازار، سالانه حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار تن واردات نیاز باشد. واردات حدود ۱۰۰ هزار تن گوشت امسال می تواند پاسخگوی نیاز بازار باشد. به صورت سنتی حدود ۲۰ درصد مصرف گوشت کشور بوسیله واردات تأمین شده و واردات در این محدوده می تواند به حفظ تعادل بازار کمک نماید.
شاد درباره ی قیمت گوشت وارداتی اظهار داشت: قیمت یک میلیون و ۳۵۰ تا یک میلیون و ۳۶۰ هزار تومان، سود واردکننده را شامل نمی شود؛ در صورتیکه سرمایه واردکننده گاهی حدود پنج ماه در فرایند تأمین کالا درگیر است. اگر سودی حدود ۱۵ درصد برای واردکننده درنظر گرفته شود، قیمت باید از یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان بالاتر باشد. در تعدادی موارد، گوشت وارداتی با قیمتی نزدیک به قیمت تمام شده عرضه می شود و تداوم این وضعیت می تواند به فعالیت واردکنندگان و زنجیره تأمین صدمه بزند.
دبیر انجمن تأمین کنندگان و توزیع کنندگان گوشت کشور در رابطه با سهم شبکه توزیع هم اظهار داشت: حاشیه سود عمده فروشی حدود سه درصد و خرده فروشی حدود پنج درصد است و هزینه هایی مانند حمل و نقل، انبارداری و سردخانه جداگانه محاسبه می شود. همین حاشیه سود هم در شرایط فعلی همیشه برای فعالین بازار محقق نمی گردد. افزایش قیمت برای مصرف کننده را نمی توان صرفا به سود واسطه ها نسبت داد و هزینه های نگهداری، تأمین مالی و ریسک واردات هم بر قیمت نهائی اثر می گذارند.
واردات با ارز یارانه ای می تواند به تولید داخل صدمه بزند
شاد در جواب پرسشی در رابطه با تأثیر واردات بر دامداران اظهار داشت: وارداتی می تواند به تولید داخل صدمه بزند که با ارز یارانه ای و قیمت غیرواقعی وارد بازار شود. در شرایط فعلی ارز یارانه ای در اختیار واردکننده قرار نمی گیرد و رشد هزینه ها حتی واردات از برخی مبادی را غیر اقتصادی کرده است.
وی همینطور در رابطه با نرخ های ارزی عنوان شده برای واردات اظهار داشت: باید مشخص شود نرخ های ۱۵۰ یا ۱۶۰ هزار تومانی مربوط به دلار است یا یورو؛ چونکه نرخ یورو در مرکز مبادله بیشتر از ۱۹۰ هزار تومان و نرخ دلار هم بیشتر از ۱۷۰ هزار تومان است. با چنین نرخ هایی، واردات نمی تواند قیمت گوشت را کم کند، اما می تواند مانع جهش آن شود.
دبیر انجمن تأمین کنندگان و توزیع کنندگان گوشت کشور اظهار داشت: با دلار ۱۹۰ هزار تومانی مرکز مبادله نمی توان انتظار داشت واردات سبب کاهش قیمت گوشت شود؛ پنج برابر شدن واردات از پاکستان هم به معنای پنج برابر شدن کل واردات نیست و اثر چندانی در پایین آوردن قیمت گوشت ایجاد نکرد.
دبیر انجمن تأمین کنندگان و توزیع کنندگان گوشت کشور بر تأمین گوشت از مبادی مختلف برای ممانعت از کمبود تصریح کرد و اظهار داشت: دولت برای مهار پایدار قیمت باید از دامداران حمایت کند تا هزینه تولید داخلی کم شود. این حمایت باید با نظارت همراه باشد تا در نهایت به عرضه گوشت با قیمت منطقی منجر شود. پشتیبانی از تولید داخلی، واردات متناسب با نیاز بازار و حمایت هدفمند از مصرف کنندگان سه بخش مکمل سیاستگذاری در بازار گوشت است. ارزش کوپن باید متناسب با تورم و افزایش قیمت کالاهای اساسی بروزرسانی شود و اقلامی مانند گوشت، مرغ، تخم مرغ، روغن و برنج در اولویت قرار گیرند.
۲۱۷
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط ثبت آسان
نظرات بینندگان در مورد مطلب ثبت آسان
نظر شما در مورد این مطلب