ارزیابی عملكرد وزرا در اجرای یك قانون؛

خداحافظی بازنشستگان با وزارتخانه های اقتصادی چه كرد؟

خداحافظی بازنشستگان با وزارتخانه های اقتصادی چه كرد؟ به گزارش ثبت آسان می خواهیم بدانیم چند بازنشسته قبل از این تصدی معاونت های مختلف وزارتخانه های اقتصادی را بر عهده داشته یا هنوز هم دارند! هر چند گام هایی برای اجرای قانون منع به كارگیری بازنشستگان برداشته شده، اما تنها وزارتخانه اقتصادی كه معاونان بازنشسته آن تا كنون صندلی های خویش را به جوان ترها سپرده اند، وزارت صمت است.


بر مبنای قانون منع به كارگیری بازنشستگان، دستگاه های اجرایی ماده 5 قانون مدیریت خدمات كشوری و دستگاه هایی كه بودجه عمومی دارند، از ادامه همكاری و هم جذب بازنشستگان و افراد بازخرید شده منع شده اند. اصلاح و ابلاغ اصلاحیه این قانون در اواخر تابستان سال جاری بود كه دستگاه های اجرایی را به جست وجو برای نیروهای جوان واداشت. این قانون به صورت دقیق كدام دستگاه ها را مخاطب قرار می دهد؟

**دستگاه های اجرایی كدامند؟

در ماده 5 قانون خدمات كشوری، دستگاه های اجرایی به صورت زیر تعریف شده اند:

كلیه وزارتخانه ها، مؤسسات دولتی، مؤسسات یا نهادهای عمومی غیردولتی، شركت های دولتی و كلیه دستگاه هایی كه شمول قانون بر آنها مستلزم ذكر یا تصریح نام است، از قبیل شركت ملی نفت ایران، سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران، بانك مركزی، بانك ها و بیمه های دولتی.

البته اشتغال بازنشستگان و افراد بازخرید شده، در بندهای «الف»، «ب» و «ج» ماده 71 قانون خدمات كشوری مجاز است، یعنی رؤسای سه قوه، معاون اول رئیس جمهور، نُوّاب مجلس، اعضای شورای نگهبان، وزرا، نمایندگان مجلس و معاونان رئیس جمهور.

**اختیار رهبری در چارچوب قانون

در اصلاحیه قانون منع به كارگیری بازنشستگان و پس از اینكه وزارت بهداشت و برخی دیگر از اجازه خاص رهبری برای ابقای معاونان بازنشسته خود استفاده كرد، رهبر انقلاب خواهان اصلاح قانون و تغییر مرجع تایید استثنائات این قانون شدند. جانبازان بالای 50 درصد، آزادگان با سابقه سه سال و بالاتر و هم فرزندان شهدا، خارج از دایره شمول این قانون هستند و در وزارت اطلاعات نیز، به كارگیری بازنشسته ها تا سقف یك درصد نیروهای رسمی شاغل در هر رده مدیریتی، مجاز است.

**چه كسی بازنشسته است؟

تا اینجا مشخص شد امكان فعالیت در چه سمت هایی برای بازنشسته ها و بازخریدشده ها وجود ندارد، اما بازنشسته كیست و تعریف قانونی بازنشستگی چیست؟

به طور كلی قوانین مربوط به بازنشستگی و بازخرید را می توان از قانون تأمین اجتماعی و قانون خدمات كشوری استخراج كرد. عواملی مانند سابقه، سن، جنسیت و نوع شغل در این زمینه تأثیرگذار هستند. آنچه از مجموعه این قوانین برمی آید، كف و سقف سن بازنشستگی است: حداقل 45 سال برای بانوان با 30 سال سابقه كاری و حداكثر 70 سال برای شاغلان مشاغل تخصصی.

**بازنشستگان وزارتخانه های اقتصادی

پس از ابلاغ قانون منع به كارگیری بازنشستگان، اخبار استعفای معاونان و مدیران رده بالای وزارتخانه ها به اخبار هفتگی رسانه ها تبدیل شد. همینطور گمانه زنی های زیادی درباره افراد، انجام گرفت و لیست های گوناگونی از اسامی مختلف منتشر گردید. بررسی ایرناپلاس از تغییرات انجام شده در سطح معاونان وزرا و رؤسای سازمان های تابعه وزارتخانه های اقتصادی نشان داده است فقط وزارت صنعت، معدن و تجارت است كه با تمامی معاونان بازنشسته خود خداحافظی و نیروهای جوان را جایگزین كرده است.

**بازنشسته نداریم

فرهاد دژپسند در حالی از عدم اشتغال بازنشستگان در وزارت امور اقتصادی و دارایی اطلاع داده كه برخی رسانه ها از میرعلی اشرف عبدالله پوری حسینی، رئیس كل سازمان خصوصی سازی و محمد خزاعی، رئیس كل سازمان سرمایه‎گذاری و كمك های اقتصادی و فنی ایران بعنوان بازنشستگان این سازمان نام می برند. با این وجود پوری حسینی در اظهار نظری اعلام نموده كه این قانون، شامل حال وی نمی گردد.

**قانون بقای بازنشستگان

گفته می گردد بلندترین لیست مدیران و معاونان بازنشسته متعلق به وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعی بوده كه البته چهار نفر از آنها استعفا داده و افراد جایگزین، توسط محمد شریعتمداری منصوب شده اند. با این وجود افراد مستعفی بعنوان مشاور وزیر، حكم گرفتند. تغییرات صورت گرفته در وزارت تعاون به شرح زیر است:

1.حاتم شاكرمی، معاونت روابط كار به جای احمد مشیریان
2.میرهادی قره سید رومیانی، معاون امورمجلس حقوقی و استان ها به جای محمدامین سازگارنژاد
3.محمد كبیری، معاون امور تعاون به جای سیدحمید كلانتری
4.داوود كرمی، مشاور ویژه وزیر و سرپرست دفتر وزارتی به جای مسعود كاظم زاده
البته بنا بر یك قانون نانوشته بازنشسته ها كنار نمی روند، بلكه از وزارتخانه ای به وزارتخانه دیگر منتقل یا از معاون به مشاور تبدیل می شوند. برای مثال، سیدضیاءالدین شجاعی برهان كه معاونت امور حقوقی و مجلس وزارت صمت را بر عهده داشت، پس از استعفا، این دفعه در وزارت كار توسط شریعتمداری بعنوان مشاور انتخاب شد.

**وزارتخانه بدون تغییر

نام دو نفر از معاونان وزارتخانه جهاد كشاورزی یعنی عبدالمهدی بخشنده، معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی و مرتضی رضایی، معاون امور تولیدات دامی بعنوان افراد بازنشسته مطرح گردیده است. البته تابحال شاهد هیچ تغییر یا جابه جایی در وزارت جهاد كشاورزی نبوده ایم.

**دو معاون تغییر كرده اند

وزارت راه و شهرسازی در وب سایت خود با بیان این مورد كه از بازنشستگان این وزارتخانه تكریم خواهد شد، معاونت هایی را كه در تصدی بازنشستگان بوده معرفی كرده كه بر این اساس معاون حقوقی، امور مجلس و استان ها، معاون وزیر و مدیر عامل سازمان ملی زمین و مسكن و هم رئیس مركز حراست، از افراد بازنشسته شاغل هستند كه اسلامی، مهران كفاش را بعنوان جایگزین علیرضا محفوظی در معاونت حقوقی، امور مجلس و استان ها و علی نبیان را به جای حمیدرضا عظیمیان در سازمان ملی زمین و مسكن منصوب كرده است.

**همه رفتند

وزارت صمت، تنها وزارتخانه ای است كه تمامی معاونان بازنشسته و رؤسای سازمان های تابعه آن، جایگزین شده اند. انتصابات رحمانی برای جوان سازی وزارت صنعت، معدن و تجارت به شرح زیر است:

1.عباس تابش، مدیرعامل سازمان حمایت مصرف كنندگان و تولیدكنندگان به جای سید محمود نوابی
2.علی رهبری، سرپرست مركز توسعه تجارت الكترونیكی به جای رمضان علی صادق زاده شیخان گفته
3.سیدصالح سیدزاده اقدم، سرپرست معاون امور حقوقی و مجلس به جای سیدضیاءالدین شجاعی برهان
4.محسن صالحی نیا، مدیرعامل سازمان صنایع كوچك و شهرك های صنعتی ایران به جای صادق نجفی
5.شهریار طاهرپور، سرپرست سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران به جای منصور معظمی
6.عباس قبادی، معاون امور اقتصادی و بازرگانی به جای حسن یونس سینكی
7.جمشید ملارحمان، سرپرست سازمان نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران به جای مهدی كرباسیان
8.محمدرضا مودودی، سرپرست سازمان توسعه تجارت ایران به جای مجتبی خسروتاج

**وزیر سابق رئیس شد

در وزارت نفت، هشت معاون از 10 معاون زنگنه جزو بازنشستگان بودند و سمت های خویش را ترك كردند كه در چهار معاونت، افراد خارج از دایره شمول قانون مشغول به كار شده اند كه وزیر استیضاح شده اقتصاد هم یكی از آن هاست و دو معاونت برنامه ریزی و هم امور مهندسی، پژوهش و فناوری منتظر معاونان جدید خود هستند.

1.محسن پاك نژاد، سرپرست معاون نظارت بر منابع هیدروكربوری به جای ركن‎الدین جوادی
2.مسعود كرباسیان، مدیر عامل شركت ملی نفت ایران به جای علی كاردر
3.بهزاد محمدی، مدیرعامل شركت ملی صنایع پتروشیمی ایران به جای رضا نوروززاده
4.حسین منتظر تربتی، مدیرعامل شركت ملی گاز ایران به جای حمیدرضا عراقی

**آینه و خشت خام

تغییرات وزارتخانه های اقتصادی نشان دهنده تمكین آنها به قانون در سطح معاونان و سازمان های تابعه است و اخبار داخلی وزارتخانه ها درباره سطوح پایین تر مانند مدیران كل و كاركنان ادارات، نشان خواهد داد كدام یك در عمل به قانون موفق تر عمل كرده اند. قانونی كه انتظار می رود علاوه بر استفاده از نیروهای جوان در سطوح بالای مدیریتی با هدف به روزرسانی ساختارهای اجرایی، تدابیری برای انتقال تجربیات مدیران سابق را برای پیشگیری از آزمون و خطا در این موقعیت ها اندیشیده باشد.

گزارش از مریم السادات علم الهدی

**اداره كل اخبار چندرسانه ای**ایرناپلاس**


1397/09/20
13:46:54
5.0 / 5
4318
تگهای خبر: اداره , اشتغال , اقتصاد , بانك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد مطلب ثبت آسان
نظر شما در مورد این مطلب
سوال:
= ۸ بعلاوه ۳

ثبت آسان

ثبت شرکت آسان

sabteasan.ir - حقوق مادی و معنوی سایت ثبت آسان محفوظ است